Jood…en fier Jood…en fier Jood…en fier Jood…en fier Jood…en fier Jood…en fier

"Jood ...en fier"

Luk De Bruyker, figurentheater maker, dramatiseerde het boek van historica Tina De Gendt voor de scene onder de titel “Jood…en fier’.

De titel refereert naar een incident in 1984. Onbekenden zetten de graffiti “Jood” op het raam van de bakkerij in de Veldstraat. Jacques zijn vrouw schreef er in sierlijke letters onder “en fier”.
Het stuk focust op de oorlogsjaren van 40-45. Hoe de familie Bloch op de vlucht sloeg voor het nakend fascisme en de oma in Gent bleef maar gedeporteerd weg…en nooit meer terugkwam.

Opnieuw dus een pakkend verhaal gespeeld door Luk De Bruyker na
zijn “Pappie, dagboek van het vergeten”gebaseerd op het dementieverhaal van zijn vader.
Het is niet zijn de eerste samenwerking van Luk met Tina.
Eerder bewerkte hij ook reeds haar boek “Turkije aan de Leie” onder de titel “Nen Turkenkaba” in samenwerking met Mustapha Avsar van het “Muzikantenhuis”.

Artistieke uitwerking :

Voor “Jood…en fier” laat Luk De Bruyker zich omringen door dezelfde artistieke crew als die van “Pappie”. Maar deze keer wordt ook de muziek live uitgevoerd Jonas De Rave.
Hij speelt accordeon, hakkebord en toetsen. Voor deze voorstelling creëert hij een aantal nieuwe composities alsook hedendaagse interpretaties van oude klezmer muziek. Als uitvoerder van Europese, Joodse muziek (klezmer) is hij al jarenlang te zien in binnen – en buitenland met diverse projecten.

 

Jean Pol Pollet realiseert de poppenkoppen
Netty Neus
en Liliane De Meyer vervaardigen de kostuumpjes.
Wim Van de Vyver maakt het decor
Bart Beys
ontwerpt de soundscape.
Alain Ongenaet is lichtontwerper en technicus tijdens de voorstelling.
Luk De Bruyker vertelt, speelt en brengt de familie Bloch tot leven.
Jonas De Rave speelt live de muziek
Vincent Van den Elshout is de dramaturg en regisseur.