Pulcinella Pulcinella Gianluca di Matteo Pulcinella

"Pulcinella in Castello "

In samenwerking met het CJK (centrum voor jonge kunst) loopt in het kasteel van Claeys Bouüaert een expositie rond de ‘Pulcinella figuur’ onder de titel ‘Pulcinella in Castello’ (van 11 juli tot 25 juli en 11 sept tot 17 oct). Toegang gratis.

De gekende Commedia dell arte figuur Pulcinella wordt internationaal erkend als de stamvader van vele traditionele poppenspelfiguren en dus ook van het Gentse Pierke en Karageus, de held uit het Turkse schimmenspel.

Pulcinella, Pierke en Karageus zullen de inspiratoren zijn voor hedendaagse kunstenaars. Hun werk zal, onder curatorschap van Marianne Stevens (CJK) en Luk De Bruyker (TAPTOE’s erf), gepresenteerd worden in de zalen van het CJK.

Naast een historisch luik zijn er de schilderijen en installaties van Jeroen Quirijns (gebaseerd op het werk van Tiepolo) en werden in samenwerking met ‘de Centrale’ artiesten gekozen die geïnspireerd werden door Pulcinella en/of Karageus en het spel van licht en schaduw. Het werk van Marianne Stevens tenslotte zal een confrontatie aangaan met dat van haar jonge leerlingen. In de kleine cinemazaal zullen de animatiefilmpjes geprojecteerd worden van de Italiaanse poppenspeler Gianluca di Matteo, een van de bekendste Pulcinella vertolkers op dit moment, maar tevens plastisch kunstenaar, het Pulcinella Stravinsky ballet…

’t Zomert in het park van Mariakerke

                 11 tot en met 25 juli

Naast de tentoonstelling in het kasteeltje worden in het park een aantal activiteiten opgezet in het kader van de tentoonstelling Pulcinella.

Voor programma zie website pulcinella.9030.be  

Er is een aperitief gesprek omtrent Pulcinella en zijn nazaten in de wereld van het poppenspel door Luk De Bruyker op zondag 11 juli om 11uur.